Olovke galerija

Galerija umetnickih slika

FORUM ZA DISKUSIJU

Post Reply
Forum Home > General Discussion > Crtanje olovkom neverovatne slike?Postavite vase radove.

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

December 16, 2011 at 3:47 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

1. UVOD U CRTANJE

 

Crtanje je vestina koju apsolutno svi mogu da nauce, cak i oni ljudi koji nisu u stanju da povuku pravu liniju. Sve sto vam treba jeste volja i strpljenje. Medju umetnicima govori se sledece "nije tesko crtati, tesko je gledati". E, o tome cemo, izmedju ostalog, govoriti na ovom prvom casu, o tom problemu gledanja; kako da naucite da gledate kao umetnik.

 

*Naucite da gledate*

- konflikt "gledanje vs. znanje"-

 

Kao sto smo vec napomenuli, crtanje i nije tako veliki problem, problem je gledanje; u stvari problem je u dominaciji leve hemisfere mozga i konfliktu onoga sto vidite i onoga sto znate. O cemu je rec?

 

Nas mozak, podeljen je na desnu i levu hemisferu. Utvrdjeno je da je leva hemisfera verbalna i logicka i da ona dominira nad desnom hemisferom koja je vizuelna, neverbalna, aspstraktna.

Dok smo odrastali, pocev od najranijeg perioda naseg zivota, u nama (levoj hemisferi) su se ustanovljivali odredjeni simboli. Ti simboli se aktiviraju svaki put kada krenemo da crtamo. Pa tako npr. svako od nas ima u svojoj levoj hemisferi simbol za oko, i svaki put kada krente da crtate oko, taj simbol se aktivira. To je ono sto znate. Dakle, leva hemisfera imenuje ono sto vidite i za to ima simbol. Medjutim, desna hemisfera je ta koja nam omogucava da vidimo stvarno ono sto je ispred nas, onako kako umetnici vide.

 

Uzmimo za primer oko:

 

 

Leva hemisfera ce reci: "ovo je oko; znam kako izgleda" dakle simbol i kraj price.

Desna hemisfera ce reci "ovo su dve linije, koje formiraju neku vrstu uglaste elipse u cijem centru se nalazi krug" dakle, desna hemisfera ne zna da je to oko, ona je neverbalna.

 

unutrasnji dijalog

 

Postavite jabuku i vazu ispred sebe i krenite da crtate ono sto vidite. Leva hemisfera je dominantna i nema strpljenja. Ona ce reci "ovo je jabuka a ono vaza, imam spremljene simbole za tebe, crtaj". Ako pokusate da crtate ono sto zaista vidite, nastaje konfikt.

Dok crtate vazu i jabuku, razmisljajuci desnom hemisferom, vi ce te postavljati sledeca

pitanja "koliko je siroka vaza, koliko je zakrivljena vaza pri vrhu, da li je jabuka uza od dna vaze itd,..." Leva hemisfera ce se buniti jer ona zna (ima simbol) kako izgleda vaza i jabuka, a posto dominira trudice se da tako i ostane; da vas spreci da crtate ono sto zaista vidite.

 

Prema tome, poenta ove price jeste da "iskljucite" levu hemisferu, i da "ukljucite" desnu hemisferu. Da ne crtate ono sto znate, nego ono sto vidite - to je tzv. "mental shift".

 

 

 

Osnovna razlika izmedju dijaloga leve i desne hemisfere, koji vodite sa sobom dok crtate jeste sledeci:

 

Leva hemisfera, kriticki dijalog (pogresno):

"nisam dobro nacrtao/la ruku"

"nema sanse da stopalo izgleda ovako"

"ja nikada ne mogu lepo da nacrtam noge"

"zasto imam veliki problem da nacrtam jedno jebeno lice" itd...

 

Desna hemisfera, prakticni dijalog (ispravno):

"kako izgleda ovaj oblik"

"da li je linija ramena bas horizontalna ili malo iskosena"

"da li je razdaljina od kolena do stopala veca ili manja od razdaljie kolena do kukova"

"koliko je debela ova kontura" itd...

 

Najefikasniji nacin da se leva hemisfera potisne "iskljuci" jeste da joj se da zadatak koji je suvise tezak za nju (a koji desna hemisfera sa lakocom izvrsava) ili zadatak koji ona prosto ne zna da odradi. Sledece vezbe imaju za cilj da ostvari tzv. "mental shift".

 

VEZBA 01

"vaze i lica"

 

1. Prvo nacrtajte profil sasvim jednostavno: (za desnjake crtajte na levoj strani papira, za levake na desnoj strani papira)

 

 

2. Sada ponovo predjite preko crteza i dok prelazite imenujte delove lica (celo, oci, nos, usta, brada, vrat)

 

3. Sada povucite dve horizontalne linije:

 

 

4. Sada crtate profil sa druge strane. Radeci to, kompletirate crtez vaze.

Taj drugi profil treba da bude simetrican u odnosu na prvi. Pazite na signale

koje vam salje mozak. Moguce je da ce te bas osetiti "mental shift" dok

crtate taj drugi profil. Obratite paznju na to, obratite paznju kako resavate

problem. Taj drugi profil crtan je koriscenjem desne hemisfere mozga.

 

 

Verovatno ste osetili neku vrstu konfuzije crtajuci drugi profil. Da bi

nastavili da crtate morali ste pronaci drugaciji nacin razmisljanja.

Verovatno ste izgubili ideju da crtate u stvari profil, i poceli ste da

"odmeravate" prostor, razdaljinu, pravilne uglove...u odnosu na

prvi profil.

 

VEZBA 02

"vaze i lica 2"

 

mozete ovu istu vezbu ponoviti na nesto kompleksniji nacin,

crtajuci lica raznih cudovista....

 

 

 

 

VEZBA 03

"crtanje naopacke"

 

Ovo je vezba koja ce vas malo dublje uvesti u rad desne hemisfere.

Ispred vas se nalazi crtez (okrenut naopacke), pokusajte da ga nacrtate (kopirate). Nemojte nikako okretati crtez, poenta je da lefa hemisfera ne zna sta je to, da ne prepoznaje sta zapravo crtate. Verovatno cete prepoznati sta je na crtezu, ali pokusajte da se pravite ludi : ) Trudite se da razmisljate desnom hemisferom, pitajte se: koliko je ova linija udaljena od ove, da li je ova linija vise ili manje zakrivljena od ove itd...Tek kada zavrsite sa kopiranjem crteza, okrenite ga i vidite sta ste nacrtali.

 

 

 

 

December 16, 2011 at 3:59 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

2. LINIJA

 

 

 

Linija je, uz boju, osnovno sredstvo izraza u svim likovnim umetnostima. Za razliku od boje koja se moze videti u prirodi i ciji se pigment dodiruje i gnjeci prstima, linije u prirodi nema, ona se ne moze opipati. Linija je izmisljeno sredstvo koje je stvorio covek da bi njime vizuelno organizovao svet oko sebe i u sebi.

E sad, pre nego sto naucimo da crtamo bilo sta, moramo da se upoznamo sa linijom i njenim osobinama, jer ona je polazna osnova svega u crtanju. Medjutim, pre nego sto pocnemo da pricamo o tome, trebalo bi nesto reci o materijalu kojim se ostvaruje ta linija.

Dakle grafitna olovka. Naravno, linija se moze ostvariti i sa mnogim drugim materijalima (hemijska olovka, flomaster, cetkica, ugljen, tush...) ali mi cemo se zadrzati na grafitnoj olovci. Tu treba spomenuti da se one dele po mekoci, odnosno tvrdoci; a u zavisnosti koliko grafita u sebi sadrze. Tvrde olovke ostavljaju ostrije i bledje tragove, a meke olovke tamnije i punije tragove. Za tvrde olovke koristi se oznaka H, a za meke B. Olovka HB je neutralna, ni tvrda ni meka, nalazi se na sredini raspona od 9H kao najtvrdje do 9B kao najmekshe olovke. Za ovu skolu najbolje je da koristite 2 ili 4B. A kasnije, mozete kupiti i druge olovke i eksperimentisati sa njima.

 

drzanje olovke

Nije svejedno kako se olovka drzi. Postoje 2 opcije kako mozete drzati olovku:

 

1. 2.

 

1. "polozaj za pisanje" kada crtate drzite olovku kao kad pisete. U tom slucaju ruka i njeni pokreti su veoma kontrolisani.

2. "slikarski polozaj" kada drzite olovku kao da slikate. U tom slucaju ruka i njeni pokreti su slobodni, ovaj polozaj najvise se koristi za brzo skiciranje; i u prvoj fazi crtanja, ali o tome cemo kasnije.

 

 

*Kvalitet linije*

Kada govorimo o kvalitetu linije, govorimo o tome kakva je linija i prema tome mozemo izdvojiti sledece:

1) Karakter linije

2) Tok linije

3) Funckija ili znacenje linije

 

1) Karakter linije

Karakter linije govori o tome da li su one debele, tanke, dugacke, kratke, ostre, isprekidane, izlomljene, jednolicne, nejednolicne i slicno.

 

2) Tok linije

Tok linije govori o tome da li su linije krive, prave, otvorene ili zatvorene.

 

3) Funkcija linije - postoji nekoliko funkcija ili znacenja linije:

- najednostavnije su konturne linije. znaci njima opisujemo neki oblik.

- teksturne linije kojima opisujemo kvalitet neke povrsine (glatko, hrapavo..)

- strukturne linije koje su slicne teksturnim, ali njima utvrdjujemo strukturu oblika, unutrasnje nacelo tog oblika.

 

December 16, 2011 at 4:02 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

2.1 OSNOVNI OBLICI

 

 

Kada hocemo nesto da nacrtamo, ne mozemo odmah da krenemo sa detaljima i precizno utvrdjenim odnosima velicina. Npr. kada hocemo da nacrtamo glavu, pogresno je odmah krenuti sa detaljima ociju, ili kada hocemo da nacrtamo drvo ne treba odmah krenuti sa crtanjem kore drveta itd...Dakle, kada pocinjemo nesto da crtamo, pocinjemo od njegove najjednostavnije forme, a to se postize preko osnovnih oblika.

 

Osnovni oblici su:

 

 

 

- pravougaonik - krug - trougao - elipsa -

 

Osnovne oblike mozemo naci skoro na svim objektima cim ih prenesemo u ravan. Pa tako se krug skriva u kugli, elipsa u valjku, kvadrat u kocki, trougao u kupi.

 


 

Ove oblike mozete primetiti svuda u vocu, posudju, kucama, ormanima, planinama, biljkama, vodama... Naucite da ih vidite! Svaki objekat ima svoj osnovni oblik, ali svaki se ne moze odmah uociti. Mozda kupa nema vrh ili krugu nedostaje jedan deo, ali cim okom dopunimo oblik, dobijamo opet osnovnu formu. Pogledajmo neke predmete i njihove osnovne oblike:

 

December 16, 2011 at 4:05 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

 

Ovu gradjevinu takodje mozemo svesti na osnovne oblike

December 16, 2011 at 4:06 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

I ljudska figura se moze svesti na osnovne oblike (ali o tome kasnije):

Znachi,

osnovni oblici su polazna forma kada krecemo da crtamo. npr. kada zapazimo neki predeo, prvo ga posmatramo i pokusamo da uocimo osnovne oblike. onda nacrtamo te osnovne oblike i tek onda dodajemo malo po malo detalje. isto tako, kada crtamo neki predmet, npr. bokal. prvo uocimo njegove osnovne oblike, a onda polako doradjujemo dtalj po detalj. Jer: osnovnim oblicima mi ustanovljavamo opsti karakter predmeta koga crtamo, odnose velicina (o kojim ce kasnije biti rec...). Recimo, kada krenemo da crtamo drvo, ako odmah krenemo da crtamo list po list, granu po granu izgubicemo se u tim detaljima i ispusticemo opsti karakter drveta, tada nemamo opsti uvid o tome kakvo je drvo. Zato cemo prvo posmatrati drvo i narctati njegovo stablo i par vecih grana kroz osnovne oblike tj. pravougaonik. Krosnju cemo predstaviti kroz krug. Tek tada, kad smo drvo grubo nacrtali mozemo uocavati koje su grane deblje od kojih, da li su listovi gusci na ovoj ili onoj grani itd...Isto tako, treba zapamtiti da se uvek krece od veceg oblika ka manjem.

December 16, 2011 at 4:08 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

CRTANJE LJUDSKE FIGURE

 

Crtanje ljudske figure je jedno od najkomlikovanijih stvari. Mnogo truda i rada treba da se ulozhi u ovo, da bi bilo nekih finih rezultata. Ono sto bih 'teo da napomenem, jeste da se ne treba opterecivati i od sebe ocekivati Leonarda juniora - idemo lagano. Ako se odlucite da usavrsite ovo znanje, a tek pocinjete...imajte na umu da je to dug i tezhak put - da je potrebno vreme (uz trud i rad) da bi postigli dobar rezultat.

Ja cu ovde dati kratje instrukcije za crtanje ljudske figure; ali najbitnije je da imate slobodnu ruku i da prvo skicirate u svega par linija ljude u raznim pozama. Znaci pogreshno je odmah "orati" po papiru trudeci se tacno da nacrtate coveka. Prvo je potrebno steci - osecaj - za crtanje coveka; a posle ce te "lako" nauciti i kako da ga pravilno (u korektnim proporcijama) nacrtate.

Znaci kupite veliq svesku, jednu olovku i skicirajte ljude. Poshto je sad zima, pa ne mozete fino da sedite u parku i "hvatate" ljude u pokretu...ostaje vam da gledate fotke, pritisnete pauzu na nekom filmu, zamolite ljude u kuci ili iz komshiluka....Kada skicirate, to radite OPUSHTENO i brzo, da vam olovka klizi po papiru. Trudite se da uhvatite samo osnovne, karakteristicne linije. Detalji - nikako! Gumica - nikako! Mozda cete potrositi 5 sveski, dok ne uspete. Mada, tu i nije poenta da se "uspe"...jednostavno u nekoliko linija da zabelezite na papiru ljudsku figuru. Tako cete steci osecaj i to je najbolji start da se ozbiljnije upustite u crtanje.

 

I ljudsku figuru mozete svesti na osnovne oblike i malo se pozabaviti sa time:

 

 

 

Opste proporcije:

Cela pricha oko proporcija svodi se na neku zamisljenu idealnu ljudsku figuru. Kada usavrsite takve proporcije, nista lakse nacrtati posle coveka koji nije u skladu sa tim proporcijama; a takvi smo svi...jer niko nema idealne proporcije (osim mene hahahha).

 

Elem,

kada govorimo o telu, glava se uzima kao merna jedinica - jedan deo; a prema tome, ljudska figura se deli na 7 i po delova ili 8.

 

 

 

- Glava je podeljena na dva dela, gde su oci na sredisnjoj liniji/horizontalnoj osi (ali o glavi cemo posle)

- Torzo pocinje od vrata i zavrsava se na kraju treceg dela, do pupka.

- Sirina torza obuhvata 2 dela

- Karlicni deo pocinje od kraja 3. dela do kraja 4. dela (dakle jedan deo)

- Butine pocinju od kraja 4. dela do nesto iznad kraja 6. dela (gde se suzavaju)

- Kolena se nalaze nesto iznad kraja 6. dela

- Listovi pocinju od kraja 6. dela i zavrsavaju se na kraju 7. dela, nastavljajuci se u clanke i stopala koji obuhvataju 1 i po deo.

- Ispruzene ruke zauzimaju 3 i po dela, racunajuci od korena ramena do vrha prstiju na sakama.

- Ispruzena saka obuhvata nesto manje od 1. dela

 

Ovo su opste instrukcije i naravno ne treba lenjirom ili sestarom meriti lol, vec da imate okvirno predstavu o odnosu velicina ljudske figure.

 

December 16, 2011 at 4:10 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

December 16, 2011 at 4:11 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

December 16, 2011 at 4:13 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

 

Uzmeš meku olovku (od 3 do 6B) i vežbaš. Samo ćeš iskustvom sam saznati koliki pritisak olovkom treba da praviš da bi dobijo željenu senku (u nekom konkretnom slučaju), kao i prelaze itd. Znači kupi paket papira, olovke i onda uzmeš prvo po jedno jednostavno telo, npr. kocku, loptu itd. pa vežbaš. Onda pređeš na nešto složenije kompozicije od 2-3-4 tela.

Jedino mogu da pomenem najčešću grešku kod početnika, a to je da nikad ne treba počinjati jakim, tamnim, preciznim debelim linijama. Tako potpuno gubiš kontrolu nad daljim certanjem i onemogućuješ dorade/obrade. Znači počni sa lakim, brzim, svetlim, tankim linijama. Tako nacrtaj krug prvo, pa postepeno idi ka sve tamnimijim senčenjem, tj. pojačavaj pritisak olovke na papir. I drugo, nemoj da žrvljaš u svim pravcima (mada postoje slučajevi kada baš tako treba da se radi) nego nek ti linije budu u skladu sa izvorom svetlosti. Jedna od najzahvalnijih metoda sencenja je koriscenje prsta za pravljenje finih postepenih prelaza, ujednacavanje senke itd..

 

December 16, 2011 at 4:17 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Za one koji ne znaju kako da nacrtaju krug, a to bi zeleli, evo primera.

 

Prvo je potrebno povuci jednu duz, horizontalnu, koja bi predstavljala precnik kruga zeljene velicine. Potom pronaci njenu polovinu, naravno sve radimo bez pomoci lenjira ili sestara, i na njenoj polovini povuci liniju pod pravim uglom. Na toj drugoj liniji ograniciti poluprecnike (to uradimo sluzeci se samo okom - od oka odredjujemo duzinu poluprecnika) tako sto ce presek tih linija predstavljati centar, zatim proverimo jesmo li dobro odredili duzinu linije koristeci se olovkom kao meracem tako sto je prislonimo na liniju, uzmemo njenu duzinu i prenesemo je na odgovarajuce mesto- liniju.

 

 

Izmedju tih linija mozemo povuci vise poluprecnika, u zavisnostiod toga koliki je krug koga zelimo da nacrtamo.

Nadam se da vam dobro -razumljivo, objasnjavam

 

 

Na ovom primeru se vidi kako bi to trebalo da izgleda.

 

 

Kada nacrtamo zeljeni broj precnika ili poluprecnika, spojimo ih jednom krivom linijom. I zapamtite jednom zauvek"LINIJA SE TRAZI "- tako sto povucemo jednu liniju, pogledamo jeli dobra ako jeste dobro je ako nije vucemo drugu, pri tome ne brisemo prethodne linije-pogresno povucene linije nam pomazu da pronadjemo one prave, nama potrebne.

Kada crtate zamislite da klesete kamen ili drvo, koji u sebi kriju oblik koji vi treba da pronadjete!

Morate ga polako tesati po malo pomerajuci povrsunu ka obliku. Tako znaci i linija se TRAZI pomeranjem, doterivanjem, glacanjem...

Ne mozemo racunati da nam jedna linija , prva koju povucemo bude dobra, narocito ne, ako tek pocinjemo.

Najveca greska po meni onih koji pokazuju kako se crta (narocito raznih skola crtanja na televiziji) crtaci tako lako vuku linije i to one prave da im prosto moramo zavideti na tome.

Niko ne pokazuje kako je mukotrpno doci do toga da se tako lako povuce, odjednom, dobra linija.

Da se ne zavaravamo, crtanje se uci godinama i mora se stalno raditi ako se zeli bas biti dobar. Trazi stalni rad. Ali isto tako ono sto je dobro je da svako prosecne inteligencije moze nauciti crtanje i to dobro. Zapamtite to je zanat kao i svaki drugi. E, uraditi nesto sa tim zanatom to je vec talenat.

 

 

 

Dalje nastavljamo da spajemo krajeve precnika-poluprecnika pazeci da nam se na liniji ne pojavi "cvor" "grba" vec da nam linija lepo klizi neprimetno menja pravac.

 

 

i kada spojimo dva kraja te linije, pogledmo kako to izgleda, ispravimo ako negde nesto treba, jer nam moze izmaknuti linija i kada sve izmerimo i mislimo da smo dobro izmerili.

 

Evo mog doprinosa ovoj skolici, ako vam odgovara ovakav nacin rada, mogu nastaviti, recimo sa gore pomenutom elipsom.

Ako neko nacrta krug po mom uputstvu, volela bih da okaci ovde crtez da ga vidimo.

Inace Fixa vam je dao skoro dovoljno uputsva da mozete da crtate. Ma, dalje je samo stvar vezbe i korekcije. I morate da imate dobrog kriticara koji ce vam reci sta je to dobro a sta nije i zasto, na vasem crtezu.

December 16, 2011 at 4:22 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RJav_tcnGxo#!

 primeri crtanja na you tube.

December 16, 2011 at 4:29 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


June 12, 2015 at 11:56 AM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


http://www.limundo.com/ref/sajbergaga

June 13, 2015 at 7:54 AM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


Odlican sajt da zaradite od kuce .I vise neko sto ste ocekivali.Sva pitanja postavite na forumu u pitanja i odgovori.Srecno

June 24, 2015 at 11:43 AM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


Share Up To 110 % - 10% Affiliate Program PTC sat za zaradu opsirnije pogeldajte ovde na forumu ..PTC zarada

October 21, 2015 at 11:28 AM Flag Quote & Reply

You must login to post.