Olovke galerija

Galerija umetnickih slika

FORUM ZA DISKUSIJU

Post Reply
Forum Home > General Discussion > Slikarske tehnike

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Materijali koji se koriste pri stvaranju dvodimenzionalnog likovnog djela (slike) neodvojivi su od samog stvaralačkog procesa. Odabirajući određeni materijal, umjetnik čini prvi korak prema ostvarenju svoje unutarnje slikarske vizije. Izražavajući se u njemu, pokazuje svoju osjetljivost prema svojstvima tog materijala. Vrste materijala direktno utječu na formalne karakteristike djela, ali ipak, neovisno o svojstvima materijala, postoji umjetnikovo htijenje koje ih može preinačiti u čak posve suprotne.

Pod tehnikama podrazumijevamo materijal i način uporabe materijala. Razlikujemo slikarske tehnike u užem smislu riječi, kod kojih je boja u prahu (pigment) vezana različitim vezivnim sredstvima, i druge slikarske tehnike kod kojih su nosioci boje različiti materijali (kamen, staklo itd.)

Za sve slikarske tehnike osim grafičkih kažemo da su direktne jer slika nastaje tako da se boja neposredno nanosi na dvodimenzionalnu podlogu. Pod pojmom slikarskih tehnika općenito se smatraju i crtačke, kao i grafičke tehnike, obzirom na dvodimenzionalni karakter crteža, slike i grafike. Ipak sve umjetničke škole i Akademije likovnih umjetnosti razdvajaju odsjeke slikarstva i grafike, obzirom na likovne tehnike i vrste materijala (medije) u kojima nastaju likovni radovi.

 


July 5, 2010 at 9:11 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Materijali koji se koriste u slikarstvu su:

PastelAkvarelGvašTemperaAkrilne bojeUljane bojeEnkaustikaKazeinBatikFreskaKolažMozaikVitraj ili VitražTapiserijaBoja se može nanositi na slikarsku podlogu na više načina: kao ploha (likovna umjetnost), mrlja, potez itd. Plošno slikarstvo je ono kada se kretnja kojom je boja nanošena ne može pročitati; nastale plohe kontinuirano se nastavljaju jedna u drugu stvarajući sliku plošnog karaktera. Kada se boje nanose potezima koji su vidljivi tragovi kretanja kista, može se dobiti gusta površina (tzv. impasto) što nazivamo Pastozno slikanje. Suprotno od ovog načina slikanja je kada je boja toliko rijetka da se kroz jedan sloj vidi boja ispod njega, ili čak površina slikarske podloge (npr. tkanje platna); to nazivamo lazurno slikanje. Iluzionističko slikarstvo je naziv za slikarstvo u kojem se s pomoću perspektivnih rješenja i uz uporabu arhitektonskih elemenata, te uz primjenu svjetla i sjene (kjaroskuro) ostvaruje iluzija trodimenzionalnosti.

 


July 5, 2010 at 9:13 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Pastel je bijela kreda pomiješana s bojom u prahu. Postoje razne vrste pastela, npr. voštani ili uljni pastel, ali samo suhi pastel je pastel u pravom smislu riječi. Obično se oblikuje u štapiće. Njihov se suhi trag može razmazati prstima, trljačima od papira ili nekim drugim sredstvom. Profesionalni pastelisti uobičajeno nanese pastel naknadno, kao prašina. Kao slikarska tehnika pastel se izvodi suhom bojom u obliku štapića obično na papiru posebno fine vlaknaste strukture koja odlično prihvaća fini obojeni pastel prah.Pastelom se nazivaju i slike naslikane tom slikarskom tehnikom. Njihova je glavna osobina suhoća. Neki smatraju kako je površina modernog pastela slična površini enkaustike.

July 5, 2010 at 9:15 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Akvarel Izvor: Wikipedija Skoči na: orijentacija, traži Akvarel (lat. aqua "voda") slikarska je tehnika koja upotrebljava vodene boje, tj. boje koje su vezane ljepilom koje se razgrađuje u vodi. Tehnikom akvarela slika se prozirno da se vidi podloga. Često se prije slikanja crta olovkom ono što se želi naslikati, pa se onda to vidi ispod prozirne (prozračne) boje.

Prilikom slikanja akvarelom podloga ima izutetno važnu ulogu jer se vidi ispod prozirnog (lazurnog) tankog sloja boje, stoga se pri radu često koristi poseban akvarelni papir sa zrnatom teksturom.

Akvarelom su slikali poznati impresionistički slikari među kojima su najpoznatiji: Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Vincent van Gogh...

U hrvatskoj povijesti umjetnosti najznačajniji su akvareli slikarice Slave Raškaj (1877. - 1906.)

 


July 5, 2010 at 9:16 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Gvaš Izvor: Wikipedija Skoči na: orijentacija, traži Peter Paul Rubens, PejsažGvaš je vrsta vodenih boja. Priprema se tako da se napravi tutkalna otopina te doda kreda kao punilo i odgovarajući pigment. Tako nastaje gušća boja koja nema više onu prozirnost akvarela. Boje budu svjetlije pod utjecajem bijelog pigmenta. Gvaš (gouache) se kao termin počeo koristiti u Francuskoj u 18. stoljeću, ali tehnika se upotrebljavala u Europi već u 16.stoljeću.

 


July 5, 2010 at 9:17 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Tempera Izvor: Wikipedija Skoči na: orijentacija, traži Fra Angelico, Bogorodica na prijestolju (Tempera na drvu)Riječ tempera dolazi od srednjovjekovne latinske riječi temperare, što znači miješati. Označava slikarsku tehniku u kojoj boja nastaje miješanjem boje u prahu (pigmenta) s otopinom ljepila i vezivnog sredstva žumanjka ili bjelanjka jajeta, gumiarabike, smokvinog mlijeka, octa itd. Tako dobivena boja je gusta te se pri uporabi još razrjeđuje vodom, ali kad se na podlozi suši, postaje u vodi netopiva. To je stari recept po kojem su se te boje izrađivale. Danas se koriste, posebno za rad u osnovnoj školi, već pripremljene pastuozne boje u tubama. Temperom se može slikati na raznim podlogama: na drvetu, papiru, staklu, platnu. Po završetku rada slikari su sliku premazivali tankim slojem ulja radi zaštite i sjaja, jer je inače tempera suha tehnika bez sjaja. Tempera je neprozirna pokrivna boja. Njome se ne smije slikati u debelim namazima jer se tada ljušti i puca. Zbog svoje neprozirnosti i pokrivajućeg svojstva može se slikati sloj na sloj, čime se prethodno naslikano može prema želji prekriti. Stoga je manje osjetljiva od akvarela te se njome lakše slika nego akvarelom. Temperom se mogu jednolično obojiti veće plohe, stoga je pogodna za dekorativno oblikovanje i oblikovanje u području primijenjene umjetnosti, kao što je izrada idejnih rješenja opreme knjiga, ambalaže, scenografskih rješenja, plakata itd.

 


July 5, 2010 at 9:18 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Akrilne boje Izvor: Wikipedija Skoči na: orijentacija, traži Akrilik je univerzalna slikarska tehnika. Posjeduje obilježja raznih slikarskih tehnika: tempere - postojanost, vodenih boja - lazurnost akvarela, punoća i pastelnost gvaša, te uljanih boja - dubinska svjetlost boje. Tehnika se sastoji od pigmenta pomješanog s akrilatima (esterima poliakrilne i metakrilne kiseline) kao vezivnim sredstvom. Boje su topljive u vodi i relativno se brzo suše, pa su zato vrlo praktične

July 5, 2010 at 9:20 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Batik Izvor: Wikipedija Skoči na: orijentacija, traži Batik je dekorativna tehnika pomoću voska; kombinirana tehnika štafelajskog slikarstva. Papir - batik - poznata tehnika u tradiciji dekoracije tekstila. Ovdje se crtež voštanom kredom premazuje akvarelnom bojom - hidrofilna boja se prima samo na mjestima gdje nije masno (vosak), tako da linije premazane voskom ostaju intaktne. Ovo se još zove i reserve tehnika.

 


July 5, 2010 at 9:21 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Freska Izvor: Wikipedija Skoči na: orijentacija, traži Cimabue, freska za crkvu sv. Franje u AsizuFreska je tehnika slikanja na zidu. Slika se bojama, koje se rastapaju u vodi, po svježem sloju žbuke. Boja se suši istovremeno s podlogom i tako se nerazdvojno povezuje s njom. Rad na svježoj žbuci zahtijeva brzinu i sigurnost jer se naknadne promjene mogu izvršiti tek tako sa se ukloni čitav sloj žbuke i da se zamijeni novim slojem. Zato su slikari prethodno izrađivali crtež na kartonu koji se u mjeri slagao s konačnim djelom i prenosili obrise na svježu žbuku.

Postoji još jedna varijanta fresko- tehnike, a ona se zove secco (tal. suho). Boja se nanosi na osušenu žbuku, koja se prije slikanja osvježi gašenim vapnom. Stapanje boje s podlogom nije tako potpuno i zato dolazi do znatnih oštećenja.

 


July 5, 2010 at 9:22 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Uljene boje Izvor: Wikipedija (Preusmjereno s Uljane boje) Skoči na: orijentacija, traži Johannes Vermeer, Pogled na Delft, c. 1661., ulje na platnu, 97 x 116 cm, Mauritshuis, Den Haag.Uljene boje nastaju kad se pigment miješa s različitim sušivim uljima. Uljene boje su masne, polagano se suše, donji slojevi proziru se kroz gornje namaze. Slikanje uljenom tehnikom dopušta tanak, proziran namaz (lazurni), ali i nanošenje boje u debelim slojevima (impasto), miješanje boja i postavljanje boje iznad boje. Omogućuje postizanje najboljih izražajnih sredstava te omogućuje neograničeni broj tonova. Njome se također postižu vrlo jaki kontrasti chiaro-scuro (svijetlo-tamno), sjajna je (efekt većeg volumena)i transparentna.

Niz efekata postignutih uljem nije otkriven odjednom, niti ga je otkrio jedan jedini čovjek, oni se prepisuju sjevernjačkim majstorima rane Renesanse. Oni tehnički usavršavaju slikanje uvođenjem kombinacije boje i ulja. Tako čitav kolorit postaje topliji, svjetliji, raznolikiji i istinitiji; stare oporosti nestaje, a omogućuju se mekani prijelazi, istančane nijanse i jedinstven izričaj. Tako su izvršili tehničku reformu svjetskog značaja i promijenili slikarstvo iz korijena te uticali na sve slikare poslije njih, prije svega na svoje kolege iz renesansne Italije. Ovi majstori zaslužuju da nose ime “očeva modernog slikarstva” jer je ulje od tada osnovni medij slikarstva.

Za promidžbu ovog slikarskog medija su najznačajniji redom: flamanci Majstor iz Flémallea, braća van Eyck - osobito mlađi brat Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hugo van der Goes i talijan Domenico Ghirlandaio.

 


July 5, 2010 at 9:24 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Enkaustika Izvor: Wikipedija Skoči na: orijentacija, traži Nepoznat slikar, Portret dječaka iz al Faiyuma (Enkaustika na drvu)Enkaustika je stara, zaboravljena tehnika i još uvijek se pokušava saznati način postupka. Tek se nagađa kakav je mogao biti postupak. Slična je uljanoj tehnici, ali razlikuje se po tome što boje nisu sastavljane od ulja niti se miješaju lanenim uljem ili terpentinom, i ne polažu se na platnenu podlogu kistom, nego se, vezane voskom, postavljaju metalnim štapićem na drvenu podlogu, na mramornu ili bjelokosnu pločicu. Nakon slikanja vjerojatno je umjetnik ohlađeni vosak ponovno zagrijavao usijanim željezom da bi spojio plohe različitih boja. Enkaustika je neobična tehnika. U al Faiyumu, u donjem Egiptu, bilo je vrlo popularno postavljati portrete pokojnika na grobovima. Prikazan je jedan primjer od tih portreta. Vidljiva je izvrsna očuvanost boja. A slika je stara 1800 godina! Te su boje neobično otporne. Nekoć su bile korištene i za slikanje Bogorodica s Isusom djetetom u ranom bizantinskom razdoblju. Nakon toga se počinje koristiti tempera te tako nestaje ta neobična tehnika.

 


July 5, 2010 at 9:25 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Mozaik Izvor: Wikipedija Skoči na: orijentacija, traži Mozaik u Eufrazijevoj baziliciKažnjavanje Dirke, podni mozaik u Puli, 2. ili 3. st.Mozaik je odavna poznata slikarska tehnika, koja se izvodi slaganjem raznobojnih, manje ili više pravilnih kockica kamena, obojenog stakla, glazirane keramike. Poznate su talijanske mozaičke kockice (teserae) proizvedene u muranskim staklarnicama u više dimenzija i velikom broju različitih boja i tonova. Kamene kockice dobivaju se usitnjavanjem (čekićem, kliještima, itd.) različitih vrsta obojenog kamena. Tako usitnjene, kockice se koriste ovisno o svom obliku i boji. Kockice se utiskuju u svježu žbuku, cement, masu na bazi disperzije umjetne smole, razna ljepila, poliesterske smole (od koje se mogu praviti i kockice) i slično. Mozaikom se oslikavaju zidne, podne ili svodne površine. Podni mozaici su uglavnom od kamenčića, a zidni mogu biti i od drugih materijala. Zlatno razdoblje mozaik je doživio u Bizantu (prije toga je široku upotrebu imao u Grčkoj i Rimu), pa iako se kasnije koristio, manje je bivao zastupljen nego neke druge, jednostavnije slikarske tehnike. Još od drevnih (antičkih) vremena poznata su nam dva načina izvedbe mozaika:

opus tesselatum - sastavljen od kamenih kockica (nisu uvijek istih dimenzija) a između kockica vidljiv je vezivni materijal (tzv. fuge)opus vermiculatum - sastavljen od sitnijih kockica, međusobno tijesno povezanih, tako da se jedva vide ivice i međuprostori između njih. Kockice su uglavnom iste veličine, a izrađene su od kamena, stakla ili glaziranih odlomaka keramike.Osim „običnog“ mozaika, postoji i tehnika mikromozaika, mnogo složenija, iste osnove, no puno dojmljivijih rezultata, rezervirana samo za iznimno uporne i strpljive, koji ne žale izgubiti vrijeme kako bi postigli što dojmljiviji rezultat.

Tehnologija izrade [uredi]Postupak slaganja mozaika.Počinje kad je skica u boji prenesena na karton. Slika na kartonu je bez suvišnih i sitnih detalja jer se oni u mozaiku vrlo teško mogu izvesti. Kockice se tada biraju po načelu najpogodnije boje i oblika i svojom najpovoljnije obrađenom (uglavnom najravnijom stranom) lijepe na određeno mjesto slike ljepilom topivim u vodi (metilceluloza - ljepilo za zidne tapete, tutkalo...). Između kockica se ostavljaju razmaci do 1 mm u koje će kasnije ući vezivo.

Kad se slaganje završi, pripremi se okvir dimenzija mozaika, s letvicama višim od debljine kockica za jedan centimetar, na čijoj je unutarnjoj strani razapeta žičana mreža, koja ima ulogu armature za žbuku (ili bilo koje vezivo koje kasnije ispunjava taj prostor). Pripremljeni mozaik treba prethodno navlažiti da ne bi naglo povukao vlagu iz veziva i time ga oslabio, što bi dovelo do pucanja. Kao vezivo mozaičkih kockica obično se koristi cementna pasta miješana u omjeru 2:1 (2 dijela opranog suhog pijeska i 1 dijela cementa). Voda se dodaje dok se ne dobije masa koja je toliko mokra da se na površini izlučuje tanak sloj vode ako je tučemo zidarskom žlicom. Kad se radi s tanjim kockicama, kao vezivo se može koristiti i keramičko ljepilo. Vezivom se mozaik prelije do visine okvira.

Kad se vezivo stvrdne mozaik se okrene, očisti od papira i ljepila toplom vodom i četkom. Kod ugrađivanja mozaika na zid potrebno je zidnu površinu učiniti hrapavom, ako ona takva već sama po sebi nije. Zatim je potrebno nanijeti cementno vezivo pripremljeno od cementa i suhog pijeska u omjeru 1:3, u debljini većoj od debljine mozaičkih kamenčića. Složeni mozaik ili dijelove mozaika premažemo cementnom pastom pripremljenom od cementa i vode u omjeru 1:1. Mozaik se potom utiskuje u svježu cementnu žbuku. Kad je cijeli mozaik postavljen na zid, papir se navlaži vodom i skine, a tek drugi dan ispire se četkama i vrše se korekture. Suhi mozaik se moguće je i polirati, a to se izvodi voštanom pastom.

 


July 5, 2010 at 9:27 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Vitraj Izvor: Wikipedija Skoči na: orijentacija, traži Vitraj sv. Josipa u župnoj crkvi sv. Trojstva u RovišćuVitraj (franc. vitrail) je posebnim načinom oslikano staklo, najčešće na crkvenim prozorima, povezano olovnim okvirićima.

Povijest [uredi]Kada su ljudi uspjeli uz pomoć kemijskih spojeva, oksida, bojiti staklo (manganov oksid boji modro, a željezni oksid crveno), umjetnici su došli na misao da sastavljaju slike od komadića obojenog stakla. Slikar - staklar zvan vitrajer radi slično kao mozaičar. Ali njegovi su komadići stakla širi od mozaičerovih staklenih štapića i kamenčića. Osim toga vitrajer ih ne utiče u zid, nego uokviruje u olovne spojnice. Stavljen na prozor umjesto na zid, vitraj kroz sebe pušta sunčeve zrake i stvara najblistavije boje među svim slikarskim tehnikama. Najljepše primjere tehnike vitraja nalazimo na gotičkim francuskim srednjovjekovnim katedralama: Chartres, Notre Dame u Parizu i Bourgesu. O tome kako su srednjovjekovni staklari dobivali staklenu masu, kako su je bojali i kako su sastavljali likove govori njihov suvremenik Teofil (XII. st.) u knjizi O raznim umjetnostima.

 


July 5, 2010 at 9:28 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Tapiserija Izvor: Wikipedija Skoči na: orijentacija, traži Vikinška tapiserija kraljice Matilde iz Bayeuxa, 11 st., 50 x 700 cm.Tapiserija je posebna slikarska tehnika. Tapiserija je vrsta klečanog ćilima. Između niti osnove provlače se niti potke koje oblikuju motive. Provučene niti pritiskuju se "češljem" i tako nastaju gusti, jednolični, paralelni radovi.

Tapiseriji je osnova u ljepoti linije i boje koje su po materijalnom sastavu vunene ili svilene. Tapiser iz prirode tih materijala izvlači specijalnu ljepotu mekih kontura i još mekših ploha (likovna umjetnost) boje. Srodna tapiseriji je tehnika pod nazivom goblen.

Tapiserija je disciplina koja svojom složenošću dotiče više drugih disciplina primijenjene i likovne umjetnosti. Tapiserist se ne može definirati jednom riječju, jer je slikar, dizajner, arhitekt, kipar, scenograf, ilustrator, crtač i odličan poznavalac tehnoloških postupaka, prije svega tkanja koje je u povijesnom i tehnološkom smislu osnova tapiserije. Danas je tapiserija otišla mnogo dalje od pukog tkanja pa je tako i tapiserija danas dizajnersko i arhitektonsko djelo, skulptura, scenografija, ilustracija, crteža i priča.

Slavne tapiserije [uredi]Tapiserija s monogramom "SA" kralja Poljske Sigismunda Augustusa , Bruxelles, oko 1555. Dio slavne Jagiellonian tapiserije, znane kao Wawel tapiserije ili Wawel Arrases.Sampul tapiserija, 3-2 st. p. Kr., Sampul, Urumqi Xinjiang.Tapiserija Hestija, 6. st., Egipat, Kolekcija Dumbarton Oaks.Tapiserija iz Bayeuxa, koja opisuje događaje u bitci kod Hastingsa; u Lipnju 2007. g. uvrštena je u UNESCOvu svjetsku baštinu.Tapiserija Apokalipse je najdulja tapiserija na svijetu, a opisuje scene iz knjige Otkrivenja. Izvezena je između 1373. i 1382. Izvorno je duga 140m (459 stopa), ali je očuvano tek 100m koji se danas nalaze u dvorcu Château d'Angers, u Angers-u u Francuskoj.Šestodijelna La Dame à la Licorne (Dama s jednorogom), u hotelu Cluny, Pariz.Lov na jednoroga je tapiserija iz sedam dijelova izvezena između 1495. i 1505., danas u Metropolitan muzeju u New York-u.Tapiserije iz Sikstinske kapele koje je dizajnirao Rafael od 1515.-16., od kojih su očuvani i originalni kartoni (skice za tapiseriju).Valois tapiserije su 8 tapiserija koje opisuju kraljevska slavlja u Francuskoj iz 1560tih i 1570tih.Tapiserija Novi svijet je 267 stopa duga tapiserija koja opisuje kolonizaciju Amerike između 1583. i 1648., danas u Britanskom i Commonwealth muzeju u Bristolu.Najveća kolekcija flamanskih tapiserija je u kolekciji Španjolskog dvora. Tamo se nalazi 8000 metara povijesnih tapiserija iz flandrije, kao i španjolskih tapiserija koje su dizajnirali umjetnici kao Goya i drugi. Većina je izložena u brojnim dvorcima, a poseban muzej za tapiserije se nalazi u palači La Granja.


July 5, 2010 at 9:29 PM Flag Quote & Reply

Aleksandra
Member
Posts: 4

Hmmmm ekstra.

November 26, 2011 at 7:49 AM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Karakteristike uljane boje Vezivo uljanih boja je ulje, laneno, orahovo, makovo, čisto ili s dodatkom smole, voska, balzama i otapala. Ulje daje pastu potrebne razmazivosti, suši se sporije od tempere pa se s uljem mogu postići fini prelazi i polutonovi koji se utapaju jedni u druge. Ono što je posebna draž i opšta karakteristika uljane boje je dubinska svetlost. Stoga ulje boji daje dublji ton, transparentnost i sjaj. Kao prednost ove tehnike, ističe se da u procesu sušenja, boje ne menjaju izgled. Upoređujući ostale štafelajne tehnike poput akvarela, tempere, gvaša ili akrilika, vreme u kom je omogućeno razmazivanje boje je mnogo duže a to omogućuje postizanje mekih bojenih premaza koje su u međusobnom dodiru slivaju jedan u drugi bez otapanja donjih već osušenih slojeva. Sa uljem se može raditi lazurno, pokrivno, pastozno, sjajno ili mat. Starenjem svi tonovi uljanih boja postaju dublji, ali i transparentniji pa se na nekim starijim slikama čak vidi i crtež koji je bio prekriven (pentimenti). Smatra se da dolazi do putovanja veziva na površinu, tzv. “znojenja” (lat. EXUDAT), zbog čega se javlja jača dubinska svetlost. Ona nije uslovljena samo uljem. Dubinska svetlost boje bitno zavisi i od vrste podloge, kvaliteta apsorbcije, načina gradnje, broja i kvaliteta slojeva ali i od karakteristika određenih pigmenata. Uljeni premazi s vremenom postaju krti, tamne, pa ako nisu pravilno građeni gotovo sigurno ispucaju. Pojavljuju se pukotine, tzv. krakelure. Kod jako debelih premaza može doći do smežuravanja boje zbog stezanja ulja prilikom sušenja, pa čak i do mrtvila boje (boja postaje mat). Donji porozni premaz upije vezivo iz gornjeg premaza boje zbog čega izgubi sjaj. Zato se prilikom slikanja moraju strogo poštovati pravila da se slika debljim nanosima boje preko tanjih. Slika se od nanosa siromašnijim uljem prema uljem bogatijim slojevima, “masno preko posnog”. Slika se, “mokro na mokro”, ili na osušene (na dodir) slojeve boje, nikada na poluosušenu boju. Ovo ponovo ukazuje na važnost planiranja slikarskog postupka. Ulje se suši odozgo prema unutra a proces sušenja traje godinama. Ako slika nije pravilno građena dolazi do pucanja ili ljuštenja slojeva slike. Poštujući to pravilo, Ticijan je više meseci čekao da nastavi rad na istom platnu. Sporo sušenje je u nekim slučajevima mana, da bi se ono ubrzalo upotrebljavaju se sikativi. Treba ih oprezno koristiti jer velika količina izaziva pucanje premaza. Preporuka je da se sikativi dodaju lazurama i tankim slojevima boje. Dodatak u deblje premaze može izazvati pucanje boje jer se ona suši puno brže na površini nego u unutrašnjosti.

January 4, 2012 at 6:29 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Tempera Slikanje tehnikom tempere staro je koliko i slikarsvo. To je slikarska tehnika u kojoj boja nastaje mešanjem pigmenta (boje u prahu) s vezivnim sredstvom, žumanca ili belanca jajeta, gumiarabike, smokvinog mleka, itd. Bojeni sloj je polulazurnog karaktera, velike postojanosti, elastičnosti i za razliku od uljane tehnike ne tamni i ne puca. Namaz temperne boje kada je osušen postaje nevodotopiv. U zavisnosti od količine odnosa veziva u emulziji kao i od završnog premaza može imati karakter gvaša ili ulja zbog dubinske refleksije bojenog sloja. Priprema tempere: * Žumace - spada u red prirodnih emulzija, sadrzi 20 posto jajnog ulja koje procesom katalitičkog delovanja s pigmentima i podlogom dobro suši i čvrsto veže. Žuta boja žumanca ne smeta sjaju pigmenta, neutiče na boju tempere jer u dodiru sa vazduhom izbledi. * Pigmenti - mogu biti biljnog, životinjskog ili mineralnog porekla, mogu se nabaviti u obliku praha u prodavnicama slikarske opreme. Sa osnovnim bojama: crvena, plava i žuta, njihovim mešanjem u različitim odnosima dobijamo široki spektar ostalih boja. Dodavanjem bele ili crne odredićemo njen intezitet. * Lavandino ulje - nekoliko kapi lavandinog ulja neutralizuje loš miris mešavine. Ukoliko koristimo emulziju koju mešamo sa pigmentom u toku samog procesa slikanja, stavićemo u nju i nekoliko kapi sirćeta koje služi kako konzervans, jer usporava trulenje. Preporučeno je koristiti manje količine emulzije kao i njeno čuvanje u frižideru. Za studijski rad možemo koristiti neku kvalitetniju temperu u tubi iz prodavnica školskog pribora (preporučujem Aero,slovenački; Karbon, hrvatski ili pannon mađarki proizvođač;) a emulziju koristiti da povećamo vezivnu moć i obogatimo sjaj boje, zbog čega će boja manje menjati svetlinu kako se sloj suši uzrokovanu većom količinom ulja koje je u žumancu. Za nosioc se može koristiti daska, ali i elastični nosioci, pergament, platno, papir, karton. Preparacija za razne nosioce ne razlikuje se bitno. Ukoliko je preparacija posna- vodotopiva, moramo je impregnirati kako hidrofilna emulzija tempere ne bi skidala preparaciju s samog nosioca. Danas se u ove svrhe najčešće koristi akrilik, koji se pokazao zaovoljavajućim.

January 4, 2012 at 6:33 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


Pocnite poso od kuce ja radim na ovom sajtu idite na baner registrujte se i pocnimo zajedno da radimo...Imate moju podrsku ovde na forumu u temi pitanja i odgovori.Ulaganje je 0 din vreme rada 15 min klikce se na reklame.Moze se zaraditi i preko 30 000 din mesecno.

June 24, 2015 at 12:20 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


June 24, 2015 at 12:42 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


PaidVerts Jos jedan odlican sajt za zaradu klikanjem na reklame bez ulaganja pocni da zaradjujes ....

August 29, 2015 at 5:35 AM Flag Quote & Reply

You must login to post.