Olovke galerija

Galerija umetnickih slika

FORUM ZA DISKUSIJU

Post Reply
Forum Home > General Discussion > Kako napraviti kalup za gipsane figure?

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

:cool:

Sigurno pitanje koje mnoge intresuje kako napraviti kalup za gipsane figurice?Postoji dvokoponetni silikon za izradu kalupa za livenje gipsa ,ali se tesko nalazi i nimalo nije jeftin 1 kg je 70 evr .A potrebna je i vakumska posuda.Ja sam probo neku laksu i jeftiniju varijantu uzo sam silikon sto ima da se kupi u farbaram u tubi oko 300 din je zavisno od proizvodjaca.Najbolji je Dulpol silikon isto u tubi samo sto je crn i elasticniji je od drugih silikona bolja je marka i pogodan za neke improvizovane kalupe.DAKLE PROCEDURA JE SLEDECA!Uzme se figurica koju zelimo da lijemo ili napravimo od gipsa to jest uzorak.Premazemo je nekim srestvom da se silikon moze odvojiti kasnije od figurice da se nebi zalepio,ja sam premazivo sapunom ili detardzentom za sudove.Polako prstima nanosimo tanak sloj silikona na figuricu  da se to stegne i tako opet drugi sloj deblji nanesemo ponovo premazemo detardzentom i izvucemo uzorak kad se silikon stegao .I eto kalup tu se lije gips i preve figurice koju smo otisnuli ko uzorak.Gipsane figurice mozemo bojiti temperama,akrilom, kasnije ih zastiti lakom,ili ih mozete farbati i auto lakom.AKO IMATE NEKU IDEJU ZA KALUPE ILI ZNATE TEMA JE OTVORENA PA RAZMENJUJTE MISLJENJE I ISKUSTVA.

May 21, 2010 at 10:03 PM Flag Quote & Reply

Gaga Administrator
Member
Posts: 19

http://youtu.be/e9XFM8P3Q04      Kako napraviti kalup za olovne vojnike.Zanimljiv video klip.

November 1, 2011 at 7:57 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Ko napraviti predmete od plastike i oblikovanje.Uzorak figurice mozete naprimer uraditi u glini ili gipsu.Otisnuti i posluzice vam ko kalup za nalivanje plastike.Šta je potrebno? -stiropor -aceton -staklena tegla (sa dobrom poklopcem-hermetičkim ako želite da je čuvate za kasnije) -5 minuta vremena Kako se pravi? U staklenu teglu sipajte malo acetona, 1cm je dovoljno za manje količine plastike. Ne sipajte previše, kasnije uvek možete dodati još acetona, ako bude bilo potrebno. Ubacite isitnjene komade stiropora u teglu, sačekajte minut-dva da se otopi u acetonu u koliko želite da plastiku lijete u kalupe ili pet minuta ako plastiku želite ručno da oblikujete. Za ovaj recept nisu bitne tačne količine, što više acetona ispari to će tečna plastika biti gušća. Ako ne želite da plastiku upotrebite odmah, dobro zatvorite teglu. Ako plastika postane pregusta, dodajte još acetona. Jednom izlivena i oblikovana plastika će potpuno osušiti za oko 12h, mada nije na odmet i ostaviti je 24h. Šta može da se napravi? Lakše pitanje je šta nemože. Ograničeni ste samo svojom maštom, mada preporučujem za početak livenje malih i jednostavnih oblika kako bi ste stekli potrebnu veštinu, kasnije se mogu liti i šasije RC automobila, trupovi aviona itd. Dobijena plastika ima dobru čvrstinu, vodootporna je, bezbojna je. Bojenje se može vršiti dodavanjem pigmenta u samu plastiku ili naknadnim bojenjem iste.

February 1, 2012 at 3:13 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Ako imate neke ideje u vezi ove teme mozete postaviti ovde .Potrebno je da se registrujete registracija je besplatna.

April 5, 2012 at 6:18 AM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


EKO PLASTIKA OD KROMPIRA .Eko plastiku brzo i jednostavno možete napraviti sami , u kuhinji. Eko plastika je fleksibilna i prilično jaka, može se koristiti za pravljenje tanjira, činija, šoljica, ukrasnih predmeta - ukratko svega što se inače pravi od mekše plastike. Naravno ova eko plastika pravljena u kucnim uslovima nije savršena, nemojte previše očekivati od nje. Uz malo interesovanja naučnika i naravno daljih istraživanja mogle bi se eliminisati higroskopne osobine eko plastike. Ipak, najvažnija stvar je da je ovo još jedan primer polimera napravljenih od biljnog materijala, pravi korak koji može voditi ka novim materijalima karakteristika sličnih plastici koji ne uništavaju naše zdravlje i životnu sredinu . Opciono: Oljuštite krompir,iseckajte u kockice, stavite u blender, dodati 1 dl vode, kada se dobro izmiksuje u blenderu, pro cedite kroz filter za kafu. Ukoliko želite možete preskočiti ovaj deo i koristiti gotov kukurzni skrob. Rastvorite 1/2 kafene kašičice sode bikarbone u 2 kašike vode u manoj posudi. 1) 100 ml (7 kašika) hladne vode sipajte u posudu u kojoj ćete grejati s mesu. 2) 10 grama (1 kašika) kukurznog skroba ( ili krompir / opciono gore opisan) dodajte u vodu. 3) dodajte 12 ml ili oko 2.5 kašičice kiseline (sirće). 4) 8 ml ili oko 1.6 kašičica biljnog glicerina. 5) Ako želite da obojite vašu plastiku sada je vreme da dodate boju za kolače, pet kapi će biti dovoljno. 6) Na blagoj vatri kuvajte, uz konstantno mešanje, kad počne da se zgušnjava, pojačajte vatru i dalje mešajući dodajte gore navedeni rastvor sode bikarbone. Kad počne da ključa kuvajte još deset minuta, ako pre toga počne da se suši sklonite je sa vatre. 7) Sada plastiku treba sipati u kalup ili izliti u aluminijumsku foliju da se suši. 8) Potreban je jedan dan na sunčanom mestu da se plastika osuši, proces sušenja možete ubrzati zagrevanjem u rerni na 60 stepeni za 1-2 sata. Upotreba Plastika je sada spremna za livenje u kalup i oblikovanje u bilo šta što možete zamisliti. Glavne prednosti ove plastike su što se ne pravi od nafte, nije otrovna, ne uzrokuje rak i 100% je bio razgradiva. U prirodi će se razgraditi za nekoliko meseci, za razliku od naftne plastike kojoj je potrebno hiljadu godina.

April 5, 2012 at 4:45 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


LEPAK OD MLEKA Da li znate da se lepak može brzo i jednostavno napraviti od polimera u mlečnim proteinima. Objašnjenje možda zvuči komplikovano, ali receptura je zaista jednostavna.U čašu sipajte sedam kašika obranog mleka, dodajte kašiku sirceta u mleko. Mleko će početi da se razdvaja na čvrsti i tečni deo. Ostavite da se slegne a potom procedite kroz filter za kafu ili peškir. Gusti deo preostao u čaši je lepak. Kada ste dodali sirće u mleko, doslo je do izdvajanja mlečnih proteina, polimera kaseina koji se i u indust riji koristi za pravljenje lepkova, farbi, čak i plastike.

April 5, 2012 at 4:57 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

http://www.bgmodelshop.com/index.php/ReoFlex%C2%AE-POLIURETANSKA-GUMA-ZA-LIVENJE-GIPSA/View-all-products.html

March 27, 2015 at 3:01 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


Pisite vase predloge jos cu pisati ovih dana na ovu temu ... Otvarajte nove teme na forumu, pisite sta vas intresuje ..?

June 3, 2015 at 7:03 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


Ovj link je moj link sa neo bux ako se regitrujete preko mene ja dobijam pojene i novac.Tako cete i vi da zaradjujete.Piso sam o tom poslu na ovom forumu neo bux tema pa procitajte.Postavljacu moje zarade slike i odgovarati na vasa pitanja.Samo ko se registruje preko mene.

June 12, 2015 at 10:25 AM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


[URL=http://www.neobux.com/?r=erija1][IMG]http://images.neobux.com/imagens/banner9.gif[/IMG][/URL]

June 12, 2015 at 10:25 AM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


June 12, 2015 at 10:28 AM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


June 24, 2015 at 12:15 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


June 24, 2015 at 12:40 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


June 26, 2015 at 7:35 AM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


June 30, 2015 at 2:26 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


PaidVerts ODLICAN PTC SAJT ZA ZARADU

August 29, 2015 at 5:33 AM Flag Quote & Reply

You must login to post.