Olovke galerija

Galerija umetnickih slika

FORUM ZA DISKUSIJU

Post Reply
Forum Home > General Discussion > KLEOPATRA

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

*KLEOPATRA* U proljeće 51. godine p.n.e Aulet Ptolomej je umro i ostavio kraljevstvo svojoj osamnaestogodišnjoj kćeri Kleopatri i njenom mlađem bratu Ptolomeju XIII koji je tada imao 12 godina.


June 3, 2016 at 2:45 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Porijeklo Kleopatra je rođena 69 godine p.n.e u Aleksandriji,Egipat.Imala je dvije starije sestre, Kleopatru VI i Berenise IV kao i mlađu sestru Arsine IV i dva mlađa brata Ptolomeja XIII i Ptolomeja XIV. Po egipatskom zakonu Kleopatra je morala imati suvladara tako da se udala za svog mlađeg brata i ubrzo izbacila njegovo ime iz upotrebe i na svim državnim dokumentima bilo je napisano samo njeno. Kada je došla na vlast Kipar i Korenaika su bili izgubljeni ali ona nikad nije prestala da sanja o ogromnoj moći i još većem Egiptu. Naime, Kleopatra nije bila porijeklom iz Egipta jer je njena dinastija Ptolomeja iz Makedonije.Kao i njeni preci imala je eksplozivnu narav,veliku strast ali i nepromišljenost.Koliko se zna nije imala drugih ljubavnika osim Julija Cezara i Marka Antonija.


June 3, 2016 at 2:45 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Cezar Cezara je upoznala na spektakularan način. Naime zbog dinastičkih previranja u zemlji bila je protjerana i vlast je bila u rukama njenog supruga odnosno brata Ptolomeja XIII.Međutim, Cezar je sa vojskom došao u Egipat i naredio da se sastane sa Kleopatrom i Ptolomejem XIII. Kako ona nije bila u zemlji dozvolila je da se prijumkričari u tepihu i tako je odmotavanjem tepiha upoznala Cezara. On je odmah bio njome impresioniran i postali su ljubavnici.Kleopatra je bila i sjajan strateg te iskoristila Cezarovu naklonost i veoma brzo zatrudnila.Njemu se jako svidjela ideja o egipatskom tronu te je čak poveo u Rim.Kleopatri se nije svidjela posjeta jer je bila ponižena od strane rimskih konzervativaca.Vrativši se kući obnavlja poljoprivredu i rađa sina Cezariona. Nakon Cezarovog ubistva, Kleopatra se našla u velikoj opasnosti jer Cezar u svom testamentu nije spomenuo ni nju ni svog sina.


June 3, 2016 at 2:46 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Marko Antonije Politička previranja nastala poslije atentata na velikog imperatora izrodila su dvojicu protivnika Marka Antonija i Oktavijana.Kleopatra se opredjelila za Marka te i njega opčinila na nevjerovatan način.Egipat je u to vrijeme bio na granici kolapsa jer je nekoliko godina bila loša žetva ali uprkos tome ona je izvela sjajnu predstavu.Priredila je sjajan doček a sama se obukla kao Afrodita, boginja ljubavi.Mnogi smatraju da je takav nastup bio vulgaran ali to je biio jedini način da se zadivi jedan ženskaroš,često pijanica i sam vulgaran čovjek. Kleopatra je Marku Antoniju rodila sina Ptolomeja XV koji je zajedno sa Cezarionom predstavljao njenu uzdanicu u budućnosti. Veliki poraz koji Marko Antonije doživljava od Oktavija slomio je Kleopatru koja je pala u nemilost ovog proračunatog čovjeka.Njega nije zanimala romansa sa njom već da je u Rimu pokaže kao trijumf, kao svojinu.


June 3, 2016 at 2:46 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Smrt Kleopatra sebi nije mogla dozvoliti takvo poniženje i naredila je da joj se donese kobra u odaje.Ubila se ugrizom zmije i osigurala sebi besmrtnost(po egipatskom vjerovanju). Ono što se slabo zana o njoj jeste njen veliki patriotizam-Egipat joj je bio iznada svega.Tečno je govorila 9 jezika i bila prvi faraon koji je govorio izvornim egipatskim jezikom,jezikom naroda. Kleopatra je poslednji egipatski faraon.


June 3, 2016 at 2:47 PM Flag Quote & Reply

You must login to post.