Olovke galerija

Galerija umetnickih slika

FORUM ZA DISKUSIJU

Post Reply
Forum Home > General Discussion > olovke

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


Постоји међународни стандард по коме сеоловке деле по тврдоћи: 9H 8H 7H 6H 5H 4H 3H 2H H F HB B 2B 3B 4B 5B 6B 7B 8B 9B Тврде → Средње → Мекане Додатком олова у графит оловке постиже се тврдоћа, а са више угљена су мекше. Тврде оловке се користе за техничко цртање због својих оштрих линија, средње имају више намена, а мекане се користе за уметничке цртање.

October 22, 2015 at 6:38 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


Оловка спада у сликарске технике, и то групу цртачких техника, и кроз историју се знатно мењала. Први материјал од којег се израђивао материјал улошка оловке био је сребро. Сребро је остављало сиви траг, али је проблем је био у скупоћи материјала, па се сребро замењује оловом. Олово је знатно мекше од сребра па је било и олакшано писање, а и траг је био много постојанији. Али, и олово је имало својих мана, па је оловка тек са проналаском графита постала доступна сваком. Због потребе да се добију валерски прелази — од светлог до тамног, графит се меша са глином која га чини знатно мекшим па је могуће лакше сенчење, утрљавање и валерски прелази. За разлику од сребрене оловке, графит се, јер је мекан, брже троши, али управо због те мекоће, са оловком се може извући дебела, танка, светлија и тамнија линија. Траг графита — дебљи, тањи, светлији или тамнији зависи од притиска оловке — графита на подлогу, па се зато са оловком лако сенчи, и тиме се добија ефекат пуноћа облика. Оловка се у сликарству користи за скице, а цртежи оловком представљају самостално уметничко дело, јер се оловком могу постићи скоро сви технички ефекти који, поред осталих ствари, једно дело чине уметничком вредношћу. У сликарству у доба Класицизма, графиту оловку уметници замењују са сребрном оловком јер је и то био један од начина повратку на вредности класичне уметности.

October 22, 2015 at 6:39 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


У далекој прошлости се угаљ највише користио за писање, а за брисање написаног комади гуме од каучука или восак. Парчићи грубог камена или песка су коришћени за уклањање мањих грешака са папируса написаних мастилом. Године 1770. Џозеф Презли је искористио природну гуму за брисање трагова пенкале. Он је ту гуму назвао rubber, што је и данашњи енглески назив за гумицу за брисање

October 22, 2015 at 6:40 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


July 29, 2016 at 12:45 PM Flag Quote & Reply

You must login to post.