Olovke galerija

Galerija umetnickih slika

FORUM ZA DISKUSIJU

Post Reply
Forum Home > General Discussion > Lecenje bojama

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


Lekovita svojstva boja na naše psihofizičko zdravlje poznavale su još i najstarije civilizacije.

October 1, 2015 at 6:14 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


HROMOTERAPIJA LEČENJE BOJAMA

October 1, 2015 at 6:14 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


LJUBIČASTA - boja intuicije i mašte - odgovara krunskoj čakri na vrhu glave, mozgu, moždanoj kori, velikom mozgu i centralnom nervnom sistemu. Simbolizuje znanje i veliku mentalnu snagu, povezuje se sa stvaranjem, a utiče na našu duhovnost, inspiraciju i idealizam. Poznata kao jedna od hladnih boja, deluje umirujuće i korisna je za one koji imaju problema sa spavanjem ili stresom. Međutim, može imati kontraefekat za one koji pate od depresije, Parkinsonove bolesti, šizofrenije, epilepsije, demencije, Alchajmerove bolesti, mentalnih poremećaja, konfuzije i vrtoglavice. Negativni aspekti korišćenja ove boje mogu da naglase osećaj superiornosti, agresivnost, fanatizam ili nedostatak dodira sa stvarnošću. Hromoterapeuti preporučuju da jedete patlidžan, ljubičasti kupus, borovnice, kupine i ljubičaste smokve.

October 1, 2015 at 6:14 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


INDIGO - boja intuicije - odnosi se na čakru čela ili 'treće oko' u sedištu čela. Pomaže da se otvori naša intuicija i utiče na našu sposobnost da vidimo stvari koje su tek u začetku ili na vidovitost kao temelj naše psihičke moći. Pošto su organi srodni ovoj čakri, glava, mozak, hipofiza, oči i sinusi, ova boja može ublažiti glavobolju, migrenu, probleme s vidom, kratkovidost i dalekovidost, glaukom, kataratkru, probleme sa sinusima i uhom. Takođe, poboljšava koncentraciju i ublažava napade panike i depresije. Nije prikladna za bučna, već za tiha mesta, puput spavaće sobe. Negativni aspekti korišćenja ove boje mogu biti osećaj izolovanosti, netolerantnost, nepraktičnost, bezobzirnosti depresivnost.

October 1, 2015 at 6:15 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


BELA boja - uravnotežuje i smiruje. Ona daje energiju, ali deluje i kao sedativ. Ova energija iz koje proizilaze sve boje, podstiče optimizam, posebno u kriznim životnim situacijama, kada na vašem jelovniku treba da se nađe više mleka i mlečnih proizvoda, karfiola, bele repe, celera, krušaka, banana, luka i lešnika.

October 1, 2015 at 6:15 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


ZELENA - boja ljubavi i harmonije - smiruju, opuštaju, pomažu ravnoteži nervnog sistema, utiču na zdrav i okrepljujući san. Nije slučajno što baš ova boja preovlađava u hirurškim salama. Odnosi se na četvrtu čakru srca u sedištu grudnog koša, srce i pluća. Ova čakra odnosi se na našu sposobnost da dajemo i primamo ljubav ne samo u odnosu prema voljenoj osobi, već i premadeci, roditeljima, životinjama i prirodi. Instinktivno je tražimo kada smo pod stresom ili imamo emocionalne probleme jer nas opušta, smanjuje stres i jača imunitet. Simbolizuje velikodušnost, saosećanje, poverenje, a pomaže u lečenju stresnih stanja, bolesti srca i pluća, astme, alergija, čireva, prehlade, gripa, polnih bolesti i raka. U većim količinama ovaboja može dovesti i do ljubomore, ravnodušnosti, beskrupuloznosti, posesivnosti i nedostatka razumevanja. Jedite zelenu salatu, pariku, brokoli, grašak, sve vrste zelenih salata, zelene jabuke, belo grožđe, kivi, tikvice, krastavce, praziluk, blitvu i spanać.

October 1, 2015 at 6:16 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


PLAVA - boja komunikacije - takođe umiruju. Intenzivno plava leči depresiju, svetloplava smanjuje nervozu, napetost, strah i uravnotežuje srčani ritam. Odgovara čakri grla pa analogno tome utiče na našu sposobnost komuniciranja, izražavanja, govor, a odnosi se na usta, zube, grlo, štitnu žlezdu i imunološki sistem. Utiče na našu moć procene, snove i kreativnost. Ovom bojom mogu se ublažiti problemi sa štitnom žlezdom, astma, bronhitis, zujanje u ušima, problemi gornjeg dela digestivnog trakta, čirevi u ustima, upale grla i krajnika. Plava boja smiruje, opušta, ublažava bol, smanjuje krvarenje i leči opekotine, a ako ste bolesni i imate visoku temperaturu, obucite neki komad odeće u ovoj boji, odmah će vam biti bolje. Može se koristiti u bilo kom prostoru, osim onom za fizičku aktvinost ili igru. Preporučuje se da jedete crno grožđe, šljive, borovnice i crne ribizle.

October 1, 2015 at 6:16 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


ŽUTA - boja intelekta - podstiče veselost, čini nas živahnijim, ponekad izaziva euforiju i zanos. Ova boja aktivira intelektualne funkcije, stimuliše varenje i apsorpciju hrane, pojačava apetit, utiče povoljno na mišiće i kožu. Odnosi se na čakru solarnog pleksusa koja se nalazi u blizini pupka, jetru, slezinu, žuč, želudac, tanko crevo, nervni sistem i pankreas. Utiče na naše samopouzdanje, ego, intelekt, logiku i pozitivan stav prema životu. Deluje i kao diuretik i kao laksativ, jer nam pomaže da se izborimo sa ljutnjom i frustracijom. Pomaže kod probavnih smetnji, bolesti želuca i jetre, uklanja osećaj teskobe, manje vrednosti i straha, a može da bude efikasna i u lečenju čireva, dijabetesa, bolesti bubrega, impotencije, opstipacije, infekcija oka i grla. Pošto simbolizuje Sunce, rast i toplotu, budi optimizam pomažući nam da razumemo naše podsvesne mehanizme i povratimo unutrašnju ravnotežu. Kada ste depresivni, barem sat vremena nosite neki komad odeće u ovoj boji, jer podstiče optimizam ali i apetit, stimuliše nervni sistem i rad srva i kontroliše nivo šećera u krvi. Pomaže prilikom donošenja odluka, jer povećava našu sposobnost sagledavanja problema iz više uglova. Može biti vrlo korisna tamo gde nam je potrebna veća koncentracija dok u većim količinama izaziva napetost, osvetoljubivost, osećaj inferiornosti, preteranu analitičnost, pesimizam i kukavičluk. Namirnice koje treba da jedete su dinje, grejfrut, kukuruz, kruške, limu, breskve, ananas.

October 1, 2015 at 6:16 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


NARANDŽASTA - boja kreativnosti i prosperiteta - Odgovara sakralnoj čakri u donjem delu trbuha, bubrezima, mokraćnoj bešici i reproduktivnim žlezdama, jajnicima i testisima. Na psihološkom i duhovnom nivou odnosi se na samopoštovanje, inspiraciju, toleranciju, seksualnost, ljubav, otvorenost i sposobnost da sarađujemo s drugima. Reguliše rad štitne žlezde, povećava mlečnost kod dojilja, leči štucanje, jača mišiće i utiče na brže zarastanje rana. Podstiče na radost, jača samouverenost, entuzijazam, samostalnost, društvenost, konstruktivnost i kreativnost. Ovom bojom mogu se ublažiti problemi sa reproduktivnim organima, neplodnost, PMS, menstrualni ciklus, infekcije bešike, fibroidi, ciste na jajnicima, endometrioza, bolesti testisa i prostate, impotencija i frigidnost. Povezuje se sa razumevanjem i tolerancijom i uklanja emocionalne blokade. Narandžasta je odličan antidepresiv, stimuliše um i smiruje razdražljivost, olakšava učenje i podstiče pamćenje. Njen uticaj je vrlo povoljan, ali previše narandžaste pojačava malodušnost, ponos, sklonost ka egzibicionizmu, probleme u odnosu sa drugima. Jedite šargarepu, pomorandže, mandarine, kajsije i bundevu.

October 1, 2015 at 6:17 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


CRVENA - boja snage i hrabrosti - je boja koja nadražuje. Deluje kao afrodizijak, stimulišu limfne žlezde, smiruju bolove od opekotina, ubrzavaju njihovo zarastanje, pomažu lečenju boginja, a ponekad izazivaju agresivnost. Odnosi se na čakru na dnu kičme, nadbubrežne žlezde, a na psihološkom i duhovnom nivou na svest o sebi, samouverenost, odlučnost, spontanost i sigurnost, hrabrost i snagu volje. Ova čakra temelj je drugih šest čakri i simbolizuje opstanak, uključujući potrebu za hranom, zaklonom i zaštitom. Utiče na naš imunološki sitem, energiju, instinkte i izdržljivost. Crvena, u najpozitivnijem smislu te reči, simbolizuje hrabrost, snagu i pionirski duh, nagone, fizičku energiju i seks. Ali, to je i boja ljutnje, naročito u kući gde podstiče emocije, a može i apetit. Podstiče i kreativnost, jača samopouzdanje i snagu volje, otklanja bezvoljnost i depresiju, izaziva intenzivna osećanja i pomaže u savladavanju negativnih misli. Jedite paradajz, cveklu, trešnje, jagode, maline, crvene ribizle, lubenice, crvene pomorandže, rotkvice. U većim količinama može da pojača agresivnost, ogorčenje, samosažaljenje, tvrdoglavost, strah od napretka. Zato treba biti oprezan sa crvenom, a zamena može da bude ružičasta.

October 1, 2015 at 6:17 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


Za zidove vašeg stana i vašeg nameštaja, boje izaberite tako da koristite energiju njihovih talasa. Kuhinju obojite u SVETLONARANDŽASTO. Ova boja će vas učiniti živahnim i veselim, otvoriće vaš apetiti i poboljšati varenje. Za dnevni boravak odaberite ŽUTU. Poput zlatnih sunčevih zraka ona će odagnati i vaše najcrnje raspoloženje. U spavaću sobu unesite PASTELNO ZELENU. Ona će vas smiriti, opustiti i podstaći vaš zdrav i okrepljujući san. Radnu soba obojite u NARANDŽASTOŽUTU. Ona će vam podići radni elan i aktivirati vaše intelektualne funkcije. Međutim, ukoliko ne volite šarenilo, nećete pogrešiti ako ceo stan okrečite u BELO. Bela boja daje energiju, ali istovremeno smiruje i opušta. Ona se lepo slaže sa svim bojama, a da bi u vašem stanu bilo što toplije i prijatnije, razveselite ga jastučićima živih boja, cvećem, lepim slikama. Izbegavajte na zidovima CRVENU boju, jer na velikoj površini ona deluje razdražujuće i podstiče agresiju. Ovu boju eventualno sačuvajte za jastučiće ili buket cveća. Klonite se TAMNOPLAVIH, INDIGOPLAVIH i TAMNOLJUBIČASTIH zidova. Njihov uticaj sa velikih površina nije dobar za našu psihu.

October 1, 2015 at 6:18 PM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


Share Up To 110 % - 10% Affiliate Program pocnite sa zaradom klikanjem na reklame .... PTC sajt pogledate ovde na forumu detaljnije ...

October 21, 2015 at 11:19 AM Flag Quote & Reply

You must login to post.