Olovke galerija

Galerija umetnickih slika

FORUM ZA DISKUSIJU

Post Reply
Forum Home > General Discussion > Umetnost Maja

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Цивилизација Маја (шп. La Civilización Maya), најпознатија од древних цивилизација, развијала се на подручју које се данас назива Мезоамерика. Своју културу су засновале на знањима и идејама ранијих цивилизација, попут Олмека. Познате су по својим градовима, архитектури, уметности, религији, али и по календару, математици и астрономији. Период у коме је живео овај народ можемо поделити на три раздобља: прекласични, класични и посткласични период, у чијем је склопу и колонијални период. Цивилизација Маја је била у великом преплитању са другим средњеамеричким цивилизацијама, тако да са њима дели многе одлике. Календар и писмо не потичу од Маја, али је цивилизација Маја највише допринела њиховом пуном развоју. Шпански католички свештеници су спалили већину књига написаних на писму Маја. Њихово писмо је тек у новије време великим делом дешифровано. Утицај Маја се осећа и више од 100 километара од подручја где су живели.

May 14, 2015 at 7:50 AM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

 Уметност Маја представља одраз њиховог начина живота и богате културе. Она обухвата многобројне цртеже и слике, плитки и дубоки рељеф у дрвету , камену, глини, жаду, као и фигурице од глине. Иако су знали како да обрађују метале, ретко су их налазили, па су их користили само за украшавање. На престолима и муралима, као и на полихромној керамици, могу се видети угравиране сцене из свакодневног живота Маја, а на стелама уклесани натписи о њиховим подвизима у биткама. Осим тога, музика је била врло цењена, па су се на крају сваке јавне церемоније изводили позоришни комади.

May 14, 2015 at 7:50 AM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Скулптура[уреди] Мајанска скулптура обухвата олтаре, стеле, споменике, греде од дрвета и камена, различите фигурице... Најпознатија врста скулптуре су стеле, односно огромне камене плоче које приказују владаре или богове. Надгробне стеле су величанствена дела, а најпознатије су оне из Тикала, Копана, Киригуе и Кобана. Највећа стела мајанске уметности свакако је стела Е из Киригуе, која је тешка 65 тона и висока 10,5m

May 14, 2015 at 7:51 AM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

За разлику од споменика, који су били намењени свима, керамика је била живописнија и допуштала је уметницима да се у потпуности препусте машти. Грчка керамичка уметност била је одличног квалитета, али је њихов стил, у поређењу са мајанским, био монотон. Баш као и Кинези и Грци, и Маје су потписивале своја дела јер она нису припадала једној култури и народу, већ су била њихово лично достигнуће. Пронађене су различите врсте керамике доброг квалитета, као што су ћупови за чување есенције и лекова, кадионице, урне... Најлепша керамика назива се кодекс. На њој се могу видети најразличитији мотиви, од овоземаљских до митолошких, док су фигурице прављене ручно или уз помоћ калупа. Обичну керамику Маје су користиле током дана, а посебну на церемонијама. Посебна врста керамике која се назива шп. Pobellon Moldeado Tallado појавила се на територијама Петена и Белизеа током посткласичног периода. Мотиви Маја, али и других народа којима је била осликана, представљају наговештај пропасти ове цивилизације

May 14, 2015 at 7:52 AM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794

Мурали] Иако су Маје биле изузетни сликари, важно место у њиховом животу заузимали су мурали, које су обично сликале на утврђењима или пећинама. Користиле су природне боје и минерале, а називане су „aj tz'ibob“ („они који сликају“;). Биле су не само вешти сликари већ и одлични познаваоци калиграфије.

May 14, 2015 at 7:52 AM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


June 12, 2015 at 11:47 AM Flag Quote & Reply

Olovke galerija umetnickih slika
Site Owner
Posts: 794


June 24, 2015 at 12:08 PM Flag Quote & Reply

You must login to post.